OVOCE 

 

Švestkové čatní s mandlemi

                900 g švestek, 1 nakrájenou cibuli,5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného,220 ml čerstvé pomerančové šťávy,100 ml červeného vinného octa,

                140 g rozinek,50 g hnědého třtinového cukru, 1 kousek skořicové kůry,1/2 lžíce mleté pálivé papriky,20 g loupaných mandlí,

                 každou nakrájenou na tři proužky

        

                 Všechny přísady kromě mandlí vložte do mělkého širokého kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 30 až 40 minut, až švestky změknou.

                 Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji. Čatní je hotové ve chvíli, kdy zhoustne, ale přitom je stále tekuté (ještě víc zhoustne během chladnutí).

                 Vmíchejte mandle a povařte na velmi mírném ohni ještě pět minut. Přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží až tři měsíce.