LISTOVÁ ZELENINA

 

Mangoldová polévka

 250 g mangoldu (nebo špenátu), 1 PL oleje, 30 g cibule, 20 g hladké mouky, 300 ml vývaru masa, 100 ml mléka, 1 vejce, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, na špičku nože petrželka

                  Mangold opláchneme, vložíme do vroucí vody a krátce povaříme. V horkém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zředíme částí vývaru a rozšlehá. Povaříme asi 10 minut. Odkapaný mangold překrájíme, rozmixujeme se zbylým vývarem, přilijeme k připravenému bešamelu a vaříme společně dalších 10 minut. V mléce rozšleháme vejce, přilijeme do polévky a za stálého míchání povaříme.Polévku osolíme a okořeníme. Ozdobíme opláchnutou a nadrobno nakrájenou zelenou petrželkou.

 

SALATOVÁ POLÉVKA

           Cibulovou jíšku s koř. Paprikou zalijeme vodou (mlékem), přidáme bujón a povaříme, osolíme, opepříme, přidáme nakrájený salát ( 1 hlávka), dochutíme  octem a cukrem a díle povaříme . Je možné zjemnit smetanou. Podáváme s vařeným bramborem  a krájeným salátem. Je chutná i studená.