KOŘENOVÁ ZELENINA

 

 

CELEROVÉ ŘÍZKY       

              2 plátky citronu, 600 g celer, 2 ks hřebíček, olej na smažení, mletý černý pepř

            na obalení hladká mouka, strouhanka, vejce, mléko

            Postup

   Celer očistíme, nakrájíme asi na 0,5 cm plátky a vložíme do osolené vroucí vody s plátky citronu, hřebíčky a pepřem.

             Nevaříme příliš doměkka, pouze povaříme.

             Pak celer vyjmeme, osolíme, necháme vychladnout.

            Klasicky obalíme v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance.

             Celerový řízek smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s vařeným bramborem.

Využití v kuchyni černé ředkve

Užívá se především syrová do salátů – vajíčkový salát s ředkví , pomazánek, jako příloha k masům, klobásám, pivu, do omelet, nákypů. Její chuť je podobná řepě, po tepelné úpravě tak také chutná. Můžeme ji smažit, dusit, zapékat, ale lidskému tělu nejvíce prospěje v syrovém stavu.

 

 

Omeleta s černou ředkví

150 g černé ředkve (asi jedna menší ředkev), 3 vejce, 3 jarní cibulky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, bylinky podle chuti (bazalka, koriandr, petržel

 

Ředkev omyjte, oškrábejte, nakrájejte na kolečka a ta pak na proužky. Posypte je ½ lžičky soli a nechte je asi půl hodiny stát, aby se vypotily. Vejce lehce prošlehejte a podle chuti osolte a opepřete. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a vmíchejte do vajec. Ve středně velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. V cedníku vymačkejte vodu z ředkve, co nejvíc to půjde, a orestujte ji na pánvi. Vlijte na pánev vaječnou směs a smažte ji pár minut na středně velkém plameni. Až začne omeleta zespodu tuhnout a lehce zhnědne, otočte ji a smažte ještě minutu nebo dvě z druhé strany. Před podáváním omeletu ještě podle chuti osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami.
Nejlépe chutná s tmavým pečivem

 

Sirup proti kašli z černé ředkve

Černou ředkev dobře omyjeme a nakrájíme na jemné plátky. Každý posypeme cukrem nebo pokapeme medem a v chladu přes noc počkáme, až ředkev pustí šťávu. Užíváme každé dvě hodiny kávovou lžičku

 

BRAMBOROVÝ PLACEK NA PLECHU

 

Uvařené brambory (nejlépe z předešlého dne)

1 vejce

polohrubou mouku - přiměřeně ( aby se těsto nelepilo)

 

Brambory utřeme na hrubo. Pak přidáme vejce a polohrubou mouku. Zamícháme a podle lepkavosti dosypáváme mouku.Těsto rozvalíme na předem vymaštěný plech. Dáme pak péct do předehřaté troby na 200 C, dokud není ze spodní strany hnědý!Podáváme potřený máslem a s domácími uzeninami (nejlépe od Nás).

 

 

 BRAMBORÁČKY

 

Surové brambory

1 domací vejce

1 hrnek ovesných vloček ( když je sezóna zeleniny místo vloček můžeme dát cuketu)

sůl

česnek

majoránka

olej

 

Dáme si do misky ovesné vločky, které jsou ponořené ve vodě asi tak na 15min. Mezitím si nastrouhame brambory, které osolíme. Do bramborové směsi přidáme okapané ovesné vločky. Zamíchame a přidáme natřený česnek, majoránku a vejce. Vše dobře promíchame.Rozehřejeme si pánev s olejem dělame malé placičky. Smažíme do zlatova.

 

 

 

 

 SMETANOVÉ BRAMBORY S NIVOU 

 

1 a 1/2 kg brambor

120 g nastrouhané nivy

200 g zakysané smetany

3 ks vajíčka

máslo na vymazání

 

Postup:

Brambory uvářime ve slupce, poté oloupeme a nakrájíme na kolečka. V misce smíchame vajíčka se zakysanou smetanou a nivou. Vymažeme máslem zapekácí mísu, nasypeme brambory a zalijeme polovinu připravené směsi ze zakysané smetany. Vše důkladně promícháme, a urovnáne brambory nakonec přelijeme druhou polovinou směsi. pečeme v předehřaté troubě na 200 C na 30 - 40 minut.