Zelenina

 

BRAMBOROVÝ PLACEK NA PLECHU

 

Uvařené brambory (nejlépe z předešlého dne)

1 vejce

polohrubou mouku - přiměřeně ( aby se těsto nelepilo)

 

Brambory utřeme na hrubo. Pak přidáme vejce a polohrubou mouku. Zamícháme a podle lepkavosti dosypáváme mouku.

Těsto rozvalíme na předem vymaštěný plech. Dáme pak péct do předehřaté troby na 200 C, dokud není ze spodní strany hnědý!

Podáváme potřený máslem a s domácími uzeninami (nejlépe od Nás).

 

 

 BRAMBORÁČKY

 

Surové brambory

1 domací vejce

1 hrnek ovesných vloček ( když je sezóna zeleniny místo vloček můžeme dát cuketu)

sůl

česnek

majoránka

olej

 

Dáme si do misky ovesné vločky, které jsou ponořené ve vodě asi tak na 15min.

 Mezitím si nastrouhame brambory, které osolíme. Do bramborové směsi přidáme okapané ovesné vločky. Zamíchame a přidáme natřený česnek, majoránku a vejce. Vše dobře promíchame.

Rozehřejeme si pánev s olejem dělame malé placičky. Smažíme do zlatova.

 

 

 

 

 SMETANOVÉ BRAMBORY S NIVOU 

 

1 a 1/2 kg brambor

120 g nastrouhané nivy

200 g zakysané smetany

3 ks vajíčka

máslo na vymazání

 

Postup:

Brambory uvářime ve slupce, poté oloupeme a nakrájíme na kolečka. V misce smíchame vajíčka se zakysanou smetanou a nivou. Vymažeme máslem zapekácí mísu, nasypeme brambory a zalijeme polovinu připravené směsi ze zakysané smetany. Vše důkladně promícháme, a urovnáne brambory nakonec přelijeme druhou polovinou směsi. pečeme v předehřaté troubě na 200 C na 30 - 40 minut.

 

 

 

               SALATOVÁ POLÉVKA

 

          Cibulovou jíšku s koř. Paprikou zalijeme vodou (mlékem), přidáme bujón a povaříme, osolíme, opepříme, přidáme nakrájený salát ( 1 hlávka), dochutíme  octem a cukrem a díle povaříme . Je možné zjemnit smetanou. Podáváme s vařeným bramborem  a krájeným salátem. Je chutná i studená.

 

 

 

CUKETOVÉ PLACIČKY 

          250g cukety, půl šálku ovesných vloček, 3-5 lžic hladké mouky, česnek, majoránka, sůl, tuk na smažení

          Postup

         Nastrouhejte cuketu na struhadle (nahrubo), osolte, přidejte vločky a počkejte až vločky vsají šťávu z cukety. Přidejte mouku, přepasírovaný česnek, majoránku a  lžící tvarujte placičky, které osmažte na oleji

            

                                                                                       

  POLÉVKA Z HOKAIDO

           půl kila dýně Hokaido, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, kari , sůl, lžíce kysané smetany                                                                          

          Postup
           Omytou dýně neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky.

            Osmahneme je na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. 

           Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu a bazalku.

           Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany ( v  tom řípadě ale vynecháme citron)

 

 

FAZOLOVÉ LUSKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU

            400g fazolových lusků, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce hl. mouky (může být i celozrnná), sůl, pepř,

            500g brambor a 4 vejce

           Postup

           Fazolky vaříme, dokud nezměknou. Smetanu smícháme s moukou a přidáme ke sceděným luskům.
           Dochutíme pepřem a solí. Omáčku můžeme okyselit citronovou šťávou.
           Jako přílohu může použít uvařené brambory a natvrdo uvařené vejce

 

 

KARBANÁTKY Z KEDLUBEN

           40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg  tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř,

            tuk na smažení

           Postup

           Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme.

           Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme.

           Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory.

           Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku.

           Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.

           Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

 

 

OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÁ POLÉVKA

           1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka,1 větší salátová okurka,2 stroužky česneku,sůl a pepř (může být i bílý)

           na dochucení: 1 lžíce olivového oleje, hrst sekaných vlašských ořechů k podávání (nemusí být),

           4 lžíce čerstvého nasekaného kopru

          Postup:

          Okurku nakrájejte na jemné plátky, kostičky nebo ji nahrubo nastrouhejte.

          Spojte s rozšlehaným mlékem či jogurtem, utřeným česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit.

          Před podáváním můžete polévku zakápnout olejem a posypat ořechy i koprem. Servírujte s chlebem.

 

 

 

CELEROVÉ ŘÍZKY       

              2 plátky citronu, 600 g celer, 2 ks hřebíček, olej na smažení, mletý černý pepř

            na obalení hladká mouka, strouhanka, vejce, mléko

            Postup:
            Celer očistíme, nakrájíme asi na 0,5 cm plátky a vložíme do osolené vroucí vody s plátky citronu, hřebíčky a pepřem.

             Nevaříme příliš doměkka, pouze povaříme.

             Pak celer vyjmeme, osolíme, necháme vychladnout.

            Klasicky obalíme v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance.

             Celerový řízek smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s vařeným bramborem.

                

                    
                

           ČALAMÁDA Z ČERVENÉ ŘEPY A ZELÍ

             1 kg červená řepa ,0,3 kg cibule , 1,5 kg zelí , nálev 3 lžíce, sůl,

            1 l voda,  20 dkg  cukr, 0,25 l ocet 

           

            Postup:

            Zeleninu důkladně očistíme.    

            Zelí nakrájíme najemno, řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme - syrovou!

            Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kusy.

            Můžeme ji i úplně vynechat, nemusí být. Všechnu zeleninu promícháme.

            Nachystanou zeleninu hned plníme do sklenic a zaléváme nálevem, na který svaříme vodu s octem, cukrem a solí.

            Sterilujeme asi 20 minut. Čalamádu z červené řepy a zelí podáváme jako přílohu.

 

 

        

                                  CUKETA V HERMELINOVÉM TĚSTÍČKU

 

                 100 ml bílé víno, 1 ks sýr Hermelín, 1 ks cuketa, 1 špetka sůl,

3               lžíce polohrubá mouka, 1 špetka chilli koření, 1 hrst strouhanka, 2 vejce

              

                Postup:

                Vejce rozklepneme do misky, přilijeme víno a rozšleháme.

                Osolíme a přidáme špetku chilli koření.

                Sýr nastrouháme na jemno a přidáme společně s hrstí strouhanky k rozšlehaným vejcím v misce.

                Promícháme a pomalu přisypáváme mouku tak, aby nebylo těstíčko moc husté.

                Očištěnou cuketu nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná.

                Namáčíme je v těstíčku a smažíme po obou stranách v rozpáleném tuku.

                K cuketě v hermelínovém těstíčku je vhodnou přílohou okurkový, rajčatový nebo jiný zeleninový salát.

 

 

BRAMBOROVÁ KAŠE S PASTINÁKEM

               3 velké pastináky, nakrájené na kostičky,2 velké brambory, nakrájené na kostičky,

            100 ml mléka, 100 ml olivového oleje, sůl

 

            Postup:

            Vložte pastinák a brambory do hrnce.

            Přilijte mléko, olivový olej a vodu tak, aby byla zelenina ponořená.

            Osolte a povařte přibližně patnáct až dvacet minut, tak, aby byla zelenina měkká.

            Brambory s pastinákem slijte, ale trochu tekutiny si nechte stranou.

            Uvařenou zeleninu přesuňte do pánve, rozmačkejte a na plotýnce prohřejte.

            Pokud se vám směs zdá příliš suchá, nařeďte ji odlitou tekutinou.

 

SMAŽENÁ CIBULE        

            6 velkých cibulí, sůl, tuk na smažení, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 2 lžíce smetany, kypřicí prášek

 

            Postup:

            Oloupané cibule nakrájíme na silnější plátky, osolíme je a necháme chvíli odležet.

            Z vajec, mouky a smetany vyrobíme těstíčko, které můžeme ještě zkypřit špetkou kypřícího prášku.

            Do těstíčka namáčíme plátky cibule a smažíme je na rozpáleném tuku.

            Podáváme s tatarkou, jako příloha se hodí chléb i brambor.

 

 

        DÝNĚ

            

            Našim dětem chutná dýně nejvíce jako dýňová polévka. Dýně lze i jako přílohu.

            Většinou se dá nakrájet  na podlouhlé asi 2 cm široké měsíčky a ty pak se vaří.

            Mohou s i péct spolu s masem (přidá se  až ke konci pečení).

            Podává se s vařenými bramborami jako příloha nebo i bez brambor.

            Výhodou je, že vaření  i pečení  je za pár minut.

            Pokud máte rádi restovanou zeleninu. Dýně je dobrá také osmahnutá.

            Pak už stačí jen steak, hranolky a další orestovaná zelenina (mrkev, paprika, cuketa, rajče, celer, pórek...)

             - zeleninu různě kombinujeme podle toho, co dům dá a používáme koření "grilovaná zelenina".

 

 

 

ZELNÉ ZÁVITKY

            hlávka zelí, plátkový sýr, šunka nebo šunkový salám (silnější kolečka, asi 2 mm),

            hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení

 

            Postup:

            Zelí rozebereme na listy, vykrájíme košťál a listy pár minut povaříme.

            Scedíme a necháme vychladnout.

            Na list zelí položíme plátek sýra, kolečko šunky a smotáme do závitku.
            Závitky obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme v rozpáleném tuku.



 

                                                                                                                                          

  Mangoldová polévka

                  250 g mangoldu (nebo špenátu), 1 PL oleje, 30 g cibule, 20 g hladké mouky, 300 ml vývaru masa, 100 ml mléka,

                  1 vejce, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, na špičku nože petrželka

 

                 Mangold opláchneme, vložíme do vroucí vody a krátce povaříme.

                 V horkém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zředíme částí vývaru a rozšleháme

                 Povaříme asi 10 minut. Odkapaný mangold překrájíme, rozmixujeme se zbylým vývarem, přilijeme k připravenému bešamelu a vaříme společně dalších 10 minut.

                 V mléce rozšleháme vejce, přilijeme do polévky a za stálého míchání povaříme.

                 Polévku osolíme a okořeníme. Ozdobíme opláchnutou a nadrobno nakrájenou zelenou petrželkou.

                        

 

    Cuketová pomazánka

                 1 středně velká cuketa, 3 lžíce panenského olivového oleje, 4–5 stroužků česneku nakrájené na drobno, 2 drcené chilli papričky, mořská sůl,

                  2 lžíce parmazánu strouhaného, 2 lžíce zakysané smetany(není nutné)

                 

                Cuketu omyjte a odřízněte z ní špičku a stopku. Podélně překrojte na čtvrtky a vykrojte střední měkkou část se semeny.

                 Nastrouhejte nahrubo, prosolte a nechte na cedníku asi půl hodiny pustit vodu.

                Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu tekutinu.

                V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek (pozor, aby nezhnědl – byl by hořký́).

                 Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě teplé směsi vmíchejte parmazán.

                 Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou smetanou.

 

 

 

 

Švestkové čatní s mandlemi

                900 g švestek, 1 nakrájenou cibuli,5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného,220 ml čerstvé pomerančové šťávy,100 ml červeného vinného octa,

                140 g rozinek,50 g hnědého třtinového cukru, 1 kousek skořicové kůry,1/2 lžíce mleté pálivé papriky,20 g loupaných mandlí,

                 každou nakrájenou na tři proužky

        

                 Všechny přísady kromě mandlí vložte do mělkého širokého kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 30 až 40 minut, až švestky změknou.

                 Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji. Čatní je hotové ve chvíli, kdy zhoustne, ale přitom je stále tekuté (ještě víc zhoustne během chladnutí).

                 Vmíchejte mandle a povařte na velmi mírném ohni ještě pět minut. Přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží až tři měsíce.

 

 

 

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchyni

Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petrželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny. Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

 

 

 

 

 

Vaječná kapsa se zeleninou

                1 - 2 špetek sůl , 1 - 2 špetek mletý černý pepř , 1/2 kg mrkev  ,2 - 3 lžic máslo 5 listů kadeřávek

                2 ks  cibule těsto:8 ks vejce 3 lžíce polohrubá mouka 6 - 8 lžic mléko  1 - 2 lžiček sůl

 

                V hlubší pánvi si na másle orestujeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme očištěnou a na drobnější kostky krájenou čerstvou mrkev.

                Dobře promícháme a přikryjeme poklicí. Kadeřávek (neboli kapustu kadeřavou) dobře propláchneme a nadrobno nakrájíme.

                Přidáme ho na pánev k mrkvi. Mírně osolíme, opepříme a necháme pod poklicí dojít doměkka. Vodou nepodléváme, zelenina by měla pustit svou šťávu.

               Směs pouze občas promícháme. Vejce dobře našleháme s polohrubou moukou, přidáme mléko a osolíme. Na tři vejce přidáme jednu lžíci mouky a dvě lžíce mléka.

               Ze dvou vajec připravíme jednu silnější omeletu. Na polovinu omelety navrstvíme připravenou zeleninu, druhou polovinou ji přikryjeme.

               Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme čerstvou zeleninou (rajčaty, listem kadeřávku, apod.)

 

 

 

 

Salát Coleslaw

                ½ hlávky zelí, jednu mrkev, nadrobno nakrájená 1 malá cibule, 2 řapíky celeru, 4 lžíce majonézy, šťáva z ½ citronu, sůl a pepř

                

                Najemno nakrouhejte ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidejte nadrobno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru.

               Smíchejte se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte a opepřete.

 

 

 

 

 

Salát z černé ředkve s kedlubnami

               

                 Nastrouháme kedlubny nahrubo. Ředkev nastrouháme najemno. Ochutíme solí nebo sojovou omáčkou a několika kapkami citrónem.

 

 

 

 Zelenina s bylinkovým dipem

               pokrájená salátová okurka, papriky, řapíkatý́ celer, třešňová rajčátka a další zelenina podle chuti

Na dip: 1 malá okurka, podélně rozpůlená a zbavená semínek, 125 g lučiny, 120 ml bílého jogurtu, 2 lžíce eidamu,

              velmi jemně strouhaného, 2 lžíce čerstvě nasekaný́ch bylinek (například bazalky, pažitky, petrželky, estragonu…),

              1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř

               

              Utřete dohladka lučinu, jogurt a citronovou šťávu. Přidejte eidam, jemně nastrouhanou okurku,

              bylinky a dochuťte solí s pepřem. Podávejte ke krájené zelenině.

 

 

 

Placky z dýně Hokaido

               dýně Hokkaidó, 350 g kulatozrnné rýže, 2 mrkve, 2 vejce, Zeleninový vývar,

               150 g ementálu nebo jiného sýra, jarní cibulka, strouhanka

 

                Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu a necháme zchladnout.

                Dýně Hokkaidó se nemusí loupat, uchová si tak více vitamínů.

                Nakrájíme ji tedy i se slupkou na menší kostky, mrkev nastrouháme, cibulku nasekáme na kolečka, vše osmažíme na lžíci oleje,

                podlijeme asi 1 dl vody a dusíme do měkka. Do připravené rýže nastrouháme sýr a přidáme vejce a podušenou zeleninu.

                Do hmoty přidáme tolik strouhanky, aby se daly lehce tvořit karbanátky.

                Placky z dýně Hokkaidó smažíme do zlatova z obou stran a odkládáme na ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

                Placky z dýně Hokkaidó podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým zeleninovým salátem.

 

 

 

 

 

 

 

Základní příprava špaldy loupané

                Špaldu propláchneme a namočíme ji do studené vody asi na 12 hodin. Následně vaříme 50 – 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje. 

 

Špaldový salát s jablkovým křenem

                150 g špaldy, 1 malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 měkký sýr (např. Lučina), 1 větší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu,

                1 lžička cukru, sůl, trochu citronové šťávy

 

                Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme jogurt smíchaný s tvarohem, křenem a cukrem.

                Přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr nebo citronovou šťávu a zamícháme.

                Hotový salát podáváme samostatně nebo jím plníme rajčata, papriky či rolky sýru.

 

Cibulová polévka se špaldou

          30 g špaldy, 4 středně velké cibule, sezamový olej, malá hrst oloupaných mandlí, mořská sůl,

                bílý pepř, 1 l zeleninového vývaru, 1 houska, sýr na strouhání, petrželka

               

                 Na polovině oleje osmahneme dozlatova na kolečka nakrájenou cibuli.

                Přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou.

                Necháme projít varem a posypeme petrželkou.

                Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na kostičky, dáme do talíře a zalijeme polévkou.

                Nakonec do každé porce přidáme 1 lžíci strouhaného sýra.

 

Pradávná kukuřičná polévka

                stroužek česneku,  3 sklenice teplého mléko, 1 špetka oříšku, ½ ks cibule, 2  ks kukuřičný klasů, 2 lžíce másla, sůl

                Na tuto polévku budeme potřebovat kukuřičná zrna z 2 ks kukuřičných klasů, mohou být i mražené.

                Polovinu kukuřičných zrn rozmixujeme v mléce.

                Na másle orestujeme cibulku a česnek, přidáme rozmixované zrna s mlékem a pomalu vaříme 3 minuty.

                Přidáme zbytek kukuřice, trochu vegety na dochucení, muškátový oříšek, špetku soli a polévku vaříme, dokud není kukuřice měkká.

 

 

Pánev s kadeřávkem

                250 g uzenina  1 ks velká cibule  2 lžíce sojová mouka 3 lžíce ovesné vločky  

                1,5  hrnku zeleninový vývar  olej  kadeřávek  3 lžíce vlašské ořechy  muškátový oříšek  mletý černý pepř  sůl

 

                Kadeřávek zbavíme hrubých částí a máme na 2 minuty do vařící osolené vody. Dáme okapat.

                Na hlubší pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a nasekaná ořechová jádra, orestujeme,

                posypeme moukou a osmažíme dozlatova. Stále mícháme.

                Kadeřávek jemně nakrájíme a přidáme do pánve, orestujeme a zalijeme vývarem.    

               Ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Dusíme asi 10 minut. Pokud je třeba, podlijeme ještě vývarem.

               Když je kadeřávek měkký, přidáme do pánve 4 plátky salámu nebo šunky a necháme prohřát přikryté poklicí.

               Pánev s kadeřávkem podáváme s brambory.

               Místo salámu můžeme posypat strouhaným sýrem nebo připravit sázená vejce

 

Zahuštěné červené zelí

                půllitrové sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí 2 lžičky kmínu (celého nebo drceného) sůl

                100g slaniny, nakrájené trochu sádla (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)1 cibule, nakrájená najemno 

                4–6 lžic hladké mouky cukr a ocet na dochucení

                1.  Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené.

                 Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.
                2.  Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte),

                přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.

                Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte.

                Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte. Dochuťte cukrem a octem.

                Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.

Zeleninové rizoto z pohanky

                hrnek sušených hub, předem namočených, 1 lžička mletého kmínu, olivový nebo sezamový olej,

                2 středně velké cibule, pokrájené, 1–2 stroužky česneku, pokrájené,½ menšího celeru, nakrájeného na kostičky,

                1 mrkev, nakrájená na kostičky, ½ malé lžičky kurkumy (není nutná), mořská sůl, 300g bílé rýže , 100g pohanky,

                1l vody nebo silného zeleninového vývaru (pokud vaříte jiné množství, držte se poměru 1 díl rýže a pohanky na 1,5 dílu vody)

 

        Dejte vařit houby s kmínem.

        Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu.     

        Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť.

        Společně restujte několik minut. Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou.

        Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila.     

        Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte.

        Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový bujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

        Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut.

        Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát.

        Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního másla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.

 

 

Využití v kuchyni černé ředkve

Užívá se především syrová do salátů – vajíčkový salát s ředkví , pomazánek, jako příloha k masům, klobásám, pivu, do omelet, nákypů. Její chuť je podobná řepě, po tepelné úpravě tak také chutná. Můžeme ji smažit, dusit, zapékat, ale lidskému tělu nejvíce prospěje v syrovém stavu.

 

 

Omeleta s černou ředkví

150 g černé ředkve (asi jedna menší ředkev), 3 vejce, 3 jarní cibulky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, bylinky podle chuti (bazalka, koriandr, petržel

 

Ředkev omyjte, oškrábejte, nakrájejte na kolečka a ta pak na proužky. Posypte je ½ lžičky soli a nechte je asi půl hodiny stát, aby se vypotily. Vejce lehce prošlehejte a podle chuti osolte a opepřete. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a vmíchejte do vajec. Ve středně velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. V cedníku vymačkejte vodu z ředkve, co nejvíc to půjde, a orestujte ji na pánvi. Vlijte na pánev vaječnou směs a smažte ji pár minut na středně velkém plameni. Až začne omeleta zespodu tuhnout a lehce zhnědne, otočte ji a smažte ještě minutu nebo dvě z druhé strany. Před podáváním omeletu ještě podle chuti osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami.
Nejlépe chutná s tmavým pečivem

 

Sirup proti kašli z černé ředkve

Černou ředkev dobře omyjeme a nakrájíme na jemné plátky. Každý posypeme cukrem nebo pokapeme medem a v chladu přes noc počkáme, až ředkev pustí šťávu. Užíváme každé dvě hodiny kávovou lžičku.