Moučníky

 

 

 

MUFFINY

 

Suroviny

 

300g mouky ( já jsem dávala 100g špaldové mouky a 200g hl, mouky)

80g cukru ( můžete dát krystal, přírodní nebo třtinový)

1 vanilkový cukr

2 lžičky prášku do pečivaa ( já dávam vinný kámen)

2 domací vejce

300ml mléka

80 ml oleje

a můžete dát hrst ořechu sekaných nebo hrst hrst hrozinek

domací marmeladu (jakou právě máte)

 

 

Postup:

V jedné míse smíchame všechny suché surovuny, ve druhé rozšleháme všechny tekuté.

Pak sypké nasypeme do tekutých, krátce promícháme. Dáme vždy tak jednu lžíci těsta do důlků muffinu.

 Pak dáme jednu malou lžičku domácí marmelády na těsto a nakonec dáme opět těsto. Můžeme povrch posypat drcenými mandlemi.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 190 C a pečeme asi tak 15-20 minut.

 

 

ČOKOLÁDO-JABLEČNÉ TROJHRÁNKY

 

 

Suroviny:

250 g změklého másla nebo margarínu

200 g moučkového cukru

4 vejce

1 vanilkový cukr

60 g kakaa

750 g jablek

150 g špaldové mouky

200 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek

 

 

Postup:

Máslo nebo margarím vyšleháme šlehačem na nejvyšším stupni. Přidáváme cukr a šleháme, dokud se suroviny nespojí.

Pomalu přimíchame vejce a nakonec vanilkový cukr a kakao.

Očištěná, oloupaná jablka nastrouháme na hrubo.

mouku a kypřicí prášek prosejeme, přidáme jablka a ručně rozmícháme a přidáme do našlehané směsi.

Těsto stěrkou přeneseme na papír na pečení vyložený plech a dáme péci do předehřaté trouby.

Elektrická trouba na 200 C a pečeme 40-50 min.

Můžeme polít čokoladovou polevou.

 

MRKOVÝ KOLÁČ

 

 

            2  vejce,3 lžíce medu, 200 g mrkve, 250 g cukru, 200 g tuku(hera),

             500 g hl. mouky,1kypřící prášek,rozinky namočené v rumu nebo čaji, tuk a mouku na plech

        

            POSTUP:

            Smícháme vejce s medem, přidáme nastrouhanou na jemno mrkev, rozpuštěný tuk a nescezené rozinky.

             Pak přidáme mouku s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Těsto by mělo být husté ale pořád tekoucí.

            Pak upečeme.

 

 

KANÁDSKA JABLKA

 

           4 ks jablka, ořechy,máslo,rozinky, 1 sklenka vína, cukr, marmeláda

          

            POSTUP:

            Jablka omyjeme a vyřízneme jádřinec.

            Do tohoto otvoru vložíme marmeládu smíchanou s rozinkami a sekanými ořechy.

            V zapékací misce rozehřejeme máslo, vložíme naplněná jablka, podlijeme vínem, posypeme cukrem.

            Vložíme do vyhřáté trouby.

            Upečeme je doměkka a podáváme je ještě horká, přelitá výpekem.

                

                                                                                   DÝŇOVÝ KOLÁČ

 

            400 g dýně, 3 jablka, citronová kůra, skořice, sůl, mandle,

            150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžička prášku do pečiva

 

            POSTUP:

            Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky.

            Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši.

             Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto.

            Naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši.

            Posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

 

 

Nejjednodušší (a nejlepší) ovocné knedlík

 

                  1 kostka tvarohu (ne ve vaničce), 1 vejce (můžete přidat 1 žloutek navíc), dětská krupička podle potřeby,

                  špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru, ovoce podle sezony – meruňky, jahody, švestky   

                  NA POSYPÁNÍ A OMAŠTĚNÍ   mletý mák, moučkový cukr a máslo

                 Smíchejte vejce s tvarohem, cukrem a solí, ke směsi sypte krupičku tak dlouho, až získáte nelepivé těsto.

                 Vytvořte z něj váleček nebo vyválejte plát; váleček nakrájejte na kousky odpovídající použitému ovoci, plát těsta nakrájejte na čtverce.

                 Do kousků těsta zabalte ovoce.

                 Knedlíky obalte ještě v krupici, vhoďte je do vroucí vody, počkejte, až vyplavou na hladinu, a pak je ještě cca 1,5 minuty (podle velikosti) provařte.

                Podávejte posypané a omaštěné.

 

 

Rybízové mufinnky

               

                  Balíček vanilkový cukr, 150 ml podmáslí, 125 g hera , špetka,  sůl , 2 lžičky prášek do pečiva, 220 g rybíz,

                150 g cukr krupice, 2 ks vejce, 250 g polohrubá mouka

 

                Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce spolu krátce šleháme.

                Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a podmáslí nebo bílý jogurt.

                Nakonec do těsta zamícháme omytý a dobře okapaný rybíz. Muffinkový plech vyložený papírovými košíčky naplníme do 2/3 těstem.

                Při 200 °C pečeme rybízové muffinky asi 30 minut dozlatova.

                Vychladlé rybízové muffinky zdobíme podle chuti bílou nebo mléčnou čokoládovou polevou a ozdobíme několika kuličkami rybízu.

 

 

Linecký pěnový koláč s třešněmi

 

                Lžička prášek do pečiva, 50g  mandle, 200g cukr, 100g máslo, 150g hl. mouka , 100g cukr moučka,  3ks vejce, 50g bramborový škrob,

                200g třešně

                

                Žloutky našleháme s cukrem do jemné pěny. Přidáme nastrouhané máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva.

                Z těsta vytvoříme kouli, přikryjeme transparentní fólii a dáme na 30 minut do lednice.

                Třešně umyjeme, vypeckujeme, ale snažíme se je nerozpůlit. Těsto vyválíme na kulatý vymazaný plech a přidáme třešně.

                Z bílků našleháme se špetkou soli sníh, přidáme mandle a moučkový cukr.

                Vmícháme opatrně. Sněhem pokryjeme třešně a vložíme do vyhřáté trouby. Koláč pečeme na 180 °C na cca 20 minut.

                Linecký pěnový koláč s třešněmi necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem těsně před podáváním.

 

 

Pohankový nákyp s ovocem

 

                

                200 g pohanka 100 g jablka 100 g hrušek 120 g máslo

 

                Pohanku přes noc namočíme a nabobtnalou pohanku dáme do mísy vymaštěné máslem.

                Vrstvíme ji v tenčích vrstvách spolu s ovocem ochuceným cukrem a skořicí.

                Poslední vrstvu ponecháme z pohanky, polijeme ji máslem a dáme do trouby zapéct.

                Použít můžeme libovolné ovoce dle chuti nebo sezóny.

 

 

Cuketová buchta se skořicí      

                                                                                                     

                1, 5 hrnku cukr krystal 1 lžička mletá skořice 1 lžička soda 2 hrnky strouhaná cuketa 3 ks vejce

                0,5 balíčku vanilkový cukr 1 lžička prášek do pečiva 1 lžíce citronová šťáva 3/4 hrnku olej 2,5 hrnku hladká mouka

 

                Používáme čtvrtlitrový hrnek. Olej, celá vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme nebo umícháme.

                Přidáme nahrubo strouhanou cuketu. Cuketa musí být oloupaná a zbavená pecek, střed vykrojíme. Zamícháme.

                 Nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, sodu a skořici. Vše dobře ušleháme.

               Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

               Cuketovou buchtu se skořicí vložíme do předehřáté trouby na 180 °C (elektrická), a pečeme dozlatova.

               Cuketovou buchtu se skořicí přelijeme čokoládou nebo jen tak ocukrujeme a můžeme podávat